Бициклизам

Бициклизам

Зелени тепих саткан од најљепшег горског биља, бистра језера у којима се огледају врхови планина, биљни и животињски свијет ненарушен утицајем човјека, дубоки кањони изрезбарени снагом планинских ријека само су неке од посебности које можете виђети у Националном парку Сутјеска. Најбољи начин да упознате ове пређеле вјероватно је вожња МТБ бицикла. Вожња бициклом кроз Национални парк омугућава вам да будете на отвореном док у исто вријеме обилазите неке од најатрактивнијих локација. Бицикла прилагођена за вожњу по планинским крајолицима и водичи који познају најбоље терене за брдски бициклизам наша су брига, на вама је да дођете и понесете добро расположење – и можда фото апарат, јер вам пријатељи неће повјеровати када им будете причали за своја искуства.
 
Бициклистичке руте креиране су тако да одговарају свакоме, у зависности од афинитета и физичке припремљености. За почетнике смо креирали садржаје који не укључују много физичког напора и више су усмјерени на вријеме проведено у природи – успут обилазећи неке од најљепших видиковаца који гледају ка прашуми Перућици и масиву планине Маглић. За бициклистичке рекреативце у понуди је рута средње захтјевности која укључује вожњу на мјешовитој подлози и обилазак језера на планини Зеленгори. За све оне који су спремни да се упусте у нешто захтјевнију авантуру осмислили смо цјелодневну кружну руту планином Зеленгором.
 
Заједничко за све активности је то да ће прије почетка излета ваш водич одржати сигурносни брифинг на којем ће вас детаљно упутити у детаље руте и дати одговоре на ваша потенцијална питања.
Рута за почетнике
Авантура почиње испред Хотела Младост гдје ћете уз помоћ водича одабрати бицикл који одговара вашим физичким предиспозицијима и проћи сигурносни брифинг. Бицикла и сигурносну опрему пакујемо у возила која ће нас пратити и током вожње, и крећемо ка мјесту са којег почиње данашња авантура. Дестинација до које требамо стићи превозом је висораван Пријевор – подножје највисочијег врха БИХ планине Маглић. Успут упознајемо терен и обилазимо неке од најљепших видиковаца Националног парка Сутјеска. Након доласка на Пријевор бициклима се спуштамо низ пут који је комбинација макадама и асфалтног пута, идеалне комбинације за вожњу почетника. Бициклистичким ријечником ову руту можемо сврстати у Софт Даунхил. Возећи се рубом једне од последњих недирнутих прашума Европе обићи ћемо видиковац Бешкита, са којег се отвара фантастичан поглед на прашуму Перућицу и водопад Скакавац који се налази у самом средишту прашуме. Стаза дужине 18 километара завршава на Тјентишту, мјесту одакле смо се упутили у нашу бициклистичку авантуру.
 
Средње захтјевна рута
За оне којима је вожња бицикла блиска активност у понуди имамо вожњу која укључује посјету језеру Доње Баре на Зеленгори. Полазна тачка бициклистичке руте је на Тјентишту, испред хотела Младост. Након што вам водич помогне при одабиру бицикла и сигурносне опреме добићете упутства и детаље о техничким каректеристикама туре. Након кратке дионице која укључује вожњу по магистралном путу, бициклистичка рута се одваја у правцу Зеленгоре и језера Доње Баре. Путна подлога према језеру Доње Баре је комбинација асфалта и земљаног пута – баш по мјери бициклиста. Дужина стазе до језера је 20км уз савладавање висинске разлике од 363 метра, а трајање успона је од 3 до 4 сата у зависности од физичке припремљености. Пут кривуда планинским крајоликом, са лијеве стране пратећи планину Озрен а са десне стрми кањон ријеке Хрчавке. Награда за савладавање константног благог успона је долазак на језеро Доње Баре, бајковитог ледничког језера ушушканог у подножје врхова планине Зеленгоре. Тешко је ријечима описати амбијент језера и његове околине, а можда најбољи показатељ посебности овог мјеста је то да га је бивши Југословенски предсједник Јосип Броз Тито ставио на сам врх мјеста које радо посјећује. Наша препорука је да посјетите видиковац Борић – удаљен око пола сата лаганог хода од језера. Видиковац Борић је мјесто са којег се пружа поглед на долину Сутјеске и према прашуми Перућици. Када се науживате пејзажа једног од најљепших језера Зеленгоре вријема да кренемо назад. Оно што је при доласку на језеро био успон сада је лагана низбрдица коју прелазите у минимално окретање педала, све до повратка на магистрални пут на Тјентишту. Доласком у хотел Младост завршавамо вожњу.
 
Напредна рута
За све заљубљенике у брдски бициклизам којима ни цјелодневне вожње бајковитим пејзажима Националног парка нису довољне у понуди имамо руту коју називамо „Срце Зеленгоре“. Вожња овом стазом која пролази кроз најзанимљиве предијеле планине Зеленгоре нешто је физички захтјевнија и препоручујемо је особама које имају бициклистичко искуство. Као и свака наша авантура која има погон на педале, и ова почиње испред хотела Младост. Уз помоћ водича који ће вам асистирати при одабиру идеалног бицикла и представити техничке карактеристике данашње руте лагано почињемо данашњу авантуру. Неопходну сигурносну опрему и бицикла пакујемо у превоз који нас магистралним путем вози у правцу Чемерна, мјесту са којег почиње ова вожња (на овај начин избјегавамо вожњу уским кањоном ријеке Сутјеске, гдје је магистрални пут узак и фреквентан током љетног периода. Након 30 мин вожње теренским возилом од Тјентишта напуштамо магистрални пут и полако почињемо упознавање са Зеленгором. Циљ прве етапе је Орловачко Језеро, удаљено 25 км од полазне тачке у мјесту Чемерно. Пут до језера води бајковитим пређелима који још само постоје на Зеленгори и бајкама које сте слушали као ђеца. Стаза кривуда између високих планина и добрим дијелом пролази кроз шуму, па је ова рута веома примамљива љети када су друге дестинације изложене јаком сунцу. На путу до Орловачког језера налази се велики број катунских насеља (мјеста за екстензивни узгој стоке на традиционалан начин) и Бориловачко (Југово језеро). Овце и краве које слободно пасу на обронцима планине честа су слика овог краја, а ни дивље животиње нису ријеткост. Након доласка на Орловачко језеро гдје вас чека ручак и кратка пауза, која може укључивати и купање у глацијалном језеру, стаза даље води ка селу Врбница. Планинска стаза која води од Орловачког језера ка Врбници најзахтјевнији је дио ове руте, али природа у овом дијелу је толико лијепа да вјероватно нећете ни осјетити напор током вожње. Након доласка у Село Врбница стаза се постепено спушта ка Тјентишту , и долази вријеме да уживате у плодовима успона којег сте предходно савладали. Стаза води путем којег надвисују планина Малуша и Зеленгора са једне стране и са друге стране ријеке Сутјеске и планинских масива Вучево и Волујак који су снијегом прошарани и у вријеме највећих љетних врућина. Авантура завршава на мјесту са којег је и почела, испред хотела Младост.
* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.