Атракције

nacionalni park sutjeska - atrakcije
prasuma-perucica-naslovna
U prašumi je sve prepušteno prirodi i njenim zakonima. Rađanje, život, umiranje i ponovno rađanje, taj vječiti životni ciklus odvija se bez ikakvog uplitanja čovjeka i narušavanja prirodnih tokova.
Strogo zaštićeni rezervat
prirode  
zelengora - orlovacko jezero-min
Zelena gora je nepregledno prostranstvo, protkano zelenim šumama i još zelenijim livadama i pašnjacima. Posebnu draž Zelengori daju njene ,,Gorske oči” – bistra lednička jezera u kojima se ogledaju snijegom prekriveni vrhovi.

Najljepši ukras i ponos zelene gore

Mističan i surov je gorostas Maglić, vrhom nerijetko obavijen u gustu maglu koja mu je ime nadjenula. Omiljena je destinacija planinara i avanturista.

Najvisočija tačka u našoj zemlji

planina zelengora - orlovacko jezero
Svojom morfologijom masiv Zelengore je prirodna tvrđava, smještena između Hercegovine i Bosne, visokih litica i strmih obronaka obraslih gustim šumama, opasana dubokim kanjonima divljih rijeka, ispresjecana hladnim potocima, krije i brani rijetke ulaze u pitomo prostranstvo zelene gore. Ona je pramajka i utočište svih naroda ovog dijela Balkana.

Pitoma zelena gora, dom vuka i jagnjeta

planina volujak - zelengora - np sutjeska
Obronci koji se strmo obrušavaju prema kanjonu Sutjeske dom su i utočište mnogim divljim životinjama, dok su južne i zapadne padine, ovog velelepnog gorostasa, obrasle pašnjacima kojim pasu stada domaćih životinja.
Usamljeni graničar sa vrhovima iznad 2000mNv
trnovacko jezero - np sutjeska
Jezero glečersko porijekla, kristalne smaragdne boje, okruženo vijencom visokih gora. Istinsko parče raja na zemlji!  
Srceliko jezero u srcu planina
Rijeke Tara i Piva spjanjem tvore rijeku Drinu. Sve tri rijeke zajedno sa rijekom Sutjeskom, desnom pritokom rijeke Drine, čine jednu geografsku cjelinu izuzetnih prirodnih vrijednosti, na kojoj se nalaze dva nacionalna parka i jedan park prirode. Kanjon Tare je najdublji kanjon u Evropi a zbog svoje posebnosti i ljepote je pod zaštitom UNESCO-a.

Tri divlje rijeke koje čine jednu

Vijuga Sutjeska kroz strašni kanjon, dubeći kamene litice, ponegđe odahne u modrim limanima, a odmah zatim nastavlja da pjenuša i huči žureći u susret Drini. Na tom kratkom putovanju pridružuju joj se brojne rječice i potoci, koje se gotovo strmoglavo obrušavaju sa podnožja Maglića, Volujka i Zelengore.

Sutjeska ili klisura, uska i duboka riječna dolina strmih stjenovitih strana

hrcavka-todjevac
Tođevac je moguće posjetiti kao dio ture o kulturno-istorijskom naslijeđu ili nakon aktivnosti kanjoninga, koji se završava izlaskom iz kanjona rijeke Hrčavke – ispod ostataka ovog nekada važnog utvrđenja.
Atraktivni kanjonig ali i kultorno-istorijsko nasleđe

Iako na relativno maloj nadmorskoj visini (550m), mjesto Tjentište odlikuju svježa ljeta a pogotov je prijatna noćna svježina kada hladan vazduh sa okolnih planina ispuni dolinu. 

U periodu SFRJ Tjentište je bilježilo više od milion posjeta godišnje.

nacionalni park sutjeska - tjentiste spomenik
Ljudsko prisustvo u kontinuitetu na prostoru Sutjeske utisnulo je svoj pečat u obliku materijalnih i nematerijalnih vrijednosti. Izuzetno vrijedan segment u kompleksu NP Sutjeska predstavljaju istorijski spomenici kao i ambijenti kulturno-istorijske vrijednosti.

Od rimskog Tentoriuma do Doline Heroja