Атракције

nacionalni park sutjeska - atrakcije
prasuma-perucica-naslovna
У прашуми је све препуштено природи и њеним законима. Рађање, живот, умирање и поновно рађање, тај вјечити животни циклус одвија се без икаквог уплитања човјека и нарушавања природних токова.
Строго заштићени резерват
природe  
zelengora - orlovacko jezero-min
Зелена гора је непрегледно пространство, проткано зеленим шумама и још зеленијим ливадама и пашњацима. Посебну драж Зеленгори дају њене ,,Горске очи” – бистра ледничка језера у којима се огледају снијегом прекривени врхови.

Најљепши украс и понос зелене горе

Мистичан и суров је горостас Маглић, врхом неријетко обавијен у густу маглу која му је име надјенула. Омиљена је дестинација планинара и авантуриста.

Највисочија тачка у нашој земљи

planina zelengora - orlovacko jezero
Својом морфологијом масив Зеленгоре је природна тврђава, смјештена између Херцеговине и Босне, високих литица и стрмих обронака обраслих густим шумама, опасана дубоким кањонима дивљих ријека, испресјецана хладним потоцима, крије и брани ријетке улазе у питомо пространство зелене горе. Она је прамајка и уточиште свих народа овог дијела Балкана.

Питома зелена гора, дом вука и јагњета

planina volujak - zelengora - np sutjeska
Обронци који се стрмо обрушавају према кањону Сутјеске дом су и уточиште многим дивљим животињама, док су јужне и западне падине, овог велелепног горостаса, обрасле пашњацима којим пасу стада домаћих животиња.
Усамљени граничар са врховима изнад 2000мНв
trnovacko jezero - np sutjeska
Језеро глечерско поријекла, кристалне смарагдне боје, окружено вијенцом високих гора. Истинско парче раја на земљи!  
Срцелико језеро у срцу планина
Ријеке Тара и Пива спјањем творе ријеку Дрину. Све три ријеке заједно са ријеком Сутјеском, десном притоком ријеке Дрине, чине једну географску цјелину изузетних природних вриједности, на којој се налазе два национална парка и један парк природе. Кањон Таре је најдубљи кањон у Европи а због своје посебности и љепоте је под заштитом УНЕСЦО-а.

Три дивље ријеке које чине једну

Вијуга Сутјеска кроз страшни кањон, дубећи камене литице, понегђе одахне у модрим лиманима, а одмах затим наставља да пјенуша и хучи журећи у сусрет Дрини. На том кратком путовању придружују јој се бројне рјечице и потоци, које се готово стрмоглаво обрушавају са подножја Маглића, Волујка и Зеленгоре.

Сутјеска или клисура, уска и дубока ријечна долина стрмих стјеновитих страна

hrcavka-todjevac
Тођевац је могуће посјетити као дио туре о културно-историјском наслијеђу или након активности кањонинга, који се завршава изласком из кањона ријеке Хрчавке – испод остатака овог некада важног утврђења.
Атрактивни кањониг али и култорно-историјско наслеђе

Иако на релативно малој надморској висини (550м), мјесто Тјентиште одликују свјежа љета а поготов је пријатна ноћна свјежина када хладан ваздух са околних планина испуни долину. 

У периоду СФРЈ Тјентиште је биљежило више од милион посјета годишње.

nacionalni park sutjeska - tjentiste spomenik
Људско присуство у континуитету на простору Сутјеске утиснуло је свој печат у облику материјалних и нематеријалних вриједности. Изузетно вриједан сегмент у комплексу НП Сутјеска представљају историјски споменици као и амбијенти културно-историјске вриједности.

Од римског Тенториума до Долине Хероја