Трновачко језеро - Планинарење

planinarenje-trnovacko-jezero

Трновачко језеро

Трновачко – Волујско језеро је морфолошки феномен у облику срца, ледничко језеро у подножју прелијепих масива Волујака, Маглића и Биоча. Само језеро је у својеврсном амфитеатру, окружено врховима Трновачки Дурмитор, Трзивка и Ком, налази се на 1517м надморске висине. Ово је најпопуларније одредиште како професионалних планинара тако и рекреативаца због погодности саме стазе и прелијепих панорамских тачака скоро цијелом дужином планинарења. Додатна погодност је што језеро представља савршену локацију за купање, јединствену по много чему у шта се посјетиоци врло брзо могу увјерити,ово посебно долази до изражаја током топлих љетних дана када се освјежење у смарагдном језеру после испуњавајућег планинарења тешко може поредити са сличним активностима. Иако се налази на теритирији П.П. Пива најприступачнији прилаз је из Н.П. Сутјеска, са полазне тачке Пријевор- 1670м.н.в., затим преко Суве језерине 1350м.н.в. све до амфитеатра на 1520м.н.в. у којем се отвара поглед на планински драгуљ.

Трајање:

4 -6 часова (3 часа планинарења у оба смјера)

Захтјевност излета:

Средње захтјевно

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

5 - 65 година

Погодан период:

Април - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења- Пријевор, у трајању од 50-60мин. Уз пут обилазимо пар видиковаца на ободу прашуме Перућице који пружају прелијеп поглед на прашуму, водопад Скакавац и планинске масиве Маглића, Волујака, Зеленгоре и Биоча. По доласку на Пријевор,после кратког разгледања освјежавамо се на оближњем извору и крећемо ка језеру. Дужина стазе је приближно 5км у једном смјеру. По доласку до језера,после 1,5х планинарења ту проводимо неко вријеме купајући се, фотографишући, пијући кафу, чај…. или једноставно лешкарећи на природном тепиху од планинских трава уживајући у хипнотичком дејству погледа свуда око нас. Повратак натраг истим путем.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузу на језеру. Такође планинарске штапове (по жељи).У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај као и заштитну крему за сунце. Обавезно добро расположење, компактно упаковано.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи нити таксу за ПП Пива на језеру у износу од €1/особи.

Цијена излета: 38€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.