Тјентиште

tjentiste-nacionalni-park-sutjeska

Тјентиште - Спортско-Реакреативни центар

У периоду СФРЈ Тјентиште је биљежило више од милион посјета годишње, данас је мјесто одмора, рекреације и фестивалска долина

У подножју високих планина Маглића, Волујака и Зеленгоре на мјесту гдје се шири неприступачни кањон ријеке Сутјеске ушушкало се насеље Тјентиште. Иако историјски записи о Тјентишту датирају из периода средњег вијека, на основу имена (Тјентиште – Тенториум) латинског поријекла, да се наслутити да је мјесто имало значајну улогу још из периода Римске империје када је служило као караванска станица. Осим што је служило као одмориште за трговачке караване, Тјентиште је и само било трговачки центар и насељено мјесто – које је свој процват имало у периоду владавине породице Косача. Иако мало мјесто, Тјентиште је од давнина због своје погодне стратешке локације било значајно за многе историјске периоде. Један од периода који је обиљежио Тјентиште као важну историјску локацију свакако је период II Свјетског рата, када се у непосредној близини Тјентишта одиграла „Пета непријатељска офанзива“ познатија као „Битка на Сутјесци“. Као сјећање на значајну побједу антифашистичких снага, на Тјентишту је саграђен Комплекс битке на Сутјесци (Долина Хероја) са спомеником као заштитним знаком цијелог Националног парка Сутјеска.

Необични караван из Француске под називом "Вожња Европом", који траје 23 дана и пролази кроз 20 земаља, одабрали су Тјентиште као дестинацију у Босни и Херцеговини гђе одмарају и ноће. Преко 800 учесника проведе ноћ на спортским теренима, у кампу и другим локацијама.

Омладински камп се налази на подручју Националног парка „Сутјеска“ на Тјентишту, на 27-ом километру од Фоче и на око 200 метара од Хотела “Младост”. Камп се простире уз ријеку Сутјеску, која је кристално чиста, а у непосредној близини се налази и највећи отворени базен на Балкану, 16000 м2. Кафе-бар Језеро се налази изнад базена и доступан је за све посјетиоце. У омладинском кампу посјетиоци кампују већ 50 година, и он представља инфраструктурно уређен простор, недалеко од магистралног пута М20, за више од 100 шатора, а такође је могуће камповати и у камп кућицама. У кампу постоје два бунгалова, љетниковац и роштиљница, огњишта за ватру, средства за гашење пожара, санитарни простор са тушевима, ноћно освјетљење у цијелом кампу. Омладински камп је посебно занимљив за вријеме одржавања ОК фестивала, гдје млади највише воле да проводе вријеме, а врло је популаран и међу студентима, бројним школама које организују наставу у природи и сл. ОК фест је тродневни фестивал за младе који се сваког љета одржава на Тјентишту. Окосницу фестивала чини богат музички програм, али посјетиоцима су на располагању и бројни пратећи забавно-едукативни садржаји. Термин одржавања фестивала је у јулу мјесецу, а прво издање је одржано 2014. године. Спортско-рекреативни центар на Тјентишту посједује терене за велики и мали фудбал, кошарку, одбојку, атлетику, рукомет, тенис те пружа идеалне услове за спорт и рекреацију, организовање спортских игара и такмичења, али и за припреме професионалних спортиста.