Планина Зеленгора​

planina zelengora - orlovacko jezero

Планина Зеленгора

Питома зелена гора, дом вука и јагњета
Зеленгора је за многе најљепша планина ових простора. Пространа је, непрегледна, у огртачу од шума и зелених пашњака. Из њене заравњене средишњости штрче планински врхови (Вилињак, Брегоч (2014), Стог, Орловац, Планиница, Клек, Угљешин врх те бројни други). Питома је и блага, сушта супротност Маглићу и Волујаку, од којих је дијели дубоки кањон ријеке Сутјеске. Издашно је богата: љековитим биљем, бобичастим воћем, дивљим животињама, шумама, травом за испашу животиња, изворима и потоцима а посебно планинским језерима која су њен понос и украс (Орловачко језеро, Језеро Горње баре, Језеро Доње баре, Бориловачко језеро, Штиринско језеро, Котланичко језеро, Црно језеро…).
Ово подручје је својом конфигурацијом, надморском висином, геолошким, климатским те другим одликама од давнина погодно за сточарство. Вијековима су сточари мигрирали са својим стадима до ових планинских пашњака, када у току љетних мјесеци нестане испаше за стоку у низијама Херцеговине и Босне. Зеленгора пружа одличне услове за сточарство, јер обилује ливадама траве и планинског биља те бројним изворима воде. По ободима пространих ливада и пашњака раштркане су колибе сточара, насеља која називамо катуни (привремена насеља сточара у планинским колибама током љетним мјесецима ради узгоја стоке и производње традиционалних млијечних производа). Од маја до септембра хиљаде оваца, коза и говеда прекрију зеленгорске пашњаке у пратњи пастира и пастирских паса.
На подручју Националног парка “Сутјеска”, и шире области Зеленгоре, планинско сточарство и производња млијечних производа је главна ђелатност кроз историју домицијелних народа овог краја (Илири, Власи, Словени). Из тог периода остали су многобројни топоними, надгорбни споменици стећци, те стари начини прераде млијека и сточарске миграције. Зеленгора је од увијек, као мајка, хранила и штитила народе који су јој долазили, али била и поприште крвавих битака и ратних страдања о чему свједоче споменици и обиљежја из протеклих ратова.
Имајући у виду питому страну планине Зеленгоре, погодна је за породични одмор. У кондиционом смислу, Зеленгора није претјерано захтјевна за планинарење, стога је препоручујемо као идеалну дестинацију за породични одмор, далеко од градске буке и вреве. Зеленгора нуди могућност активног одмора, али ту је прије свега одмор за душу. Планинарење, лагана шетња, вожња бицикла по уређеним и маркираним стазама, купање у неком од кристално чистих језера, сакупљање љековитог биља, бобичастог воћа и гљива, неке су од активности које кријепе тијело те враћају унутрашњи мир.
Замислите кристално чиста језера на чијим површинама се раскошно огледају величанствени врхови!Замислите чисту, нетакнуту и дивљу природу коју ниједна рука никада није промијенила! Све изгледа складно и питомо. Изнајмите прелијепу планинску кућицу поред језера, без струје и интернета за прави дигитални детокс! Након једне ноћи проведене у потпуној тишини и мраку у којем ни један трачак свјетлости не нарушава љепоту ведрог ноћног неба, многи пожеле да се никад не врате у градску свакодневицу. То је управо оно што Зеленгора и Национални парк “Сутјеска” нуде посјетиоцу.
zelengora planina - stog