Планинарење

bregoc planinarenje naslovna

Врх Зеленгоре - Брегоч

Зеленгора је позната као „краљица планина“, природни драгуљ Балкана. Дијелом њен масив чини лијево крило Националног парка Сутјеска. Позната је по великом броју леденичких језера, од којих су најпознатија Котланичко језеро, Орловачко језеро, Штиринско језеро, Бориловачко језеро, Доње Баре, Горње Баре, Црно и Бијело језеро. Зеленгора је веома популарна за планинарење, фотографисање, кањонинг на ријеци Хрчавци или чак за камповање поред неког од њених језера.
Свако од језера је јединствено и посебно на споствени начин, нека су иделна за купање док су друга савршена за посматрање. У овом дијелу НП Сутјеска се налазе највеће популације крупне дивљачи које неријетко срећемо током излета, веома разноврстан биљни свијет. На зеленгорском масиву извире и ријека Неретва. Бројни планински врхови прелазе 2000м.н.в. од којих се истиче Брегоч 2014м.н.в. и Козје стране 2013м.н.в. који „гледају“ један ка другом као у неком сучељавању.
Планинарење на највисочији врх Зелангоре-Брегоч је одличан планинарски излет како за оне са искуством тако и за оне који га тек стичу због питомости планине и погодности саме стазе која ни једним дијелом није посебно захтјевна. 

Трајање:

8 - 9 часова (3-4 часа хода у оба смјера)

Захтјевност излета:

Средње / Лако

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

5 - 85 година

Погодан период:

Мај - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења- Боровно брдо 1720м.н.в. у трајању од 1,5-2х. По доласку на стартну тачку, после кратких припрема и разгледања крећемо ка Брегочу, уживајући у погледу који се пружа преко планинског масива. Дужина стазе укупно је 8,5 км. Већ после приближно 1,5х планинарења стижемо на највисочији врх Зеленгоре -Брегоч. На врху правимо паузу за одмор,уживање, посматрање и ужину, овдје нас водич упознаје темељније са планином, околним врховима и положајем природних знамења Парка. Након паузе од приближно пола сата крећемо према Орловачком језеру, дјелимично стазом којом смо дошли па се затим одвајамо са позате стазе према ували у којој нас дочекује извор питке воде и прелијепо језеро погодно за купање – Орловачко језеро на 1438м.н.в. Овдје правимо другу паузу а том приликом се можемо освјежити у језеру или искулирати на обали. После паузе кратком шетњицом долазимо до возила које се премјестило да нас врати назад на Тјентиште.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузе на врху и језеру. Такође планинарске штапове (по жељи). У љетном периоду препоручено је имати заштитну крему за сунце.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 53€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.