Горње баре - Угљешин врх - Доње баре

planinarenje gornje bare - izleti

Горње баре - Угљешин врх - Доње баре

Зеленгора је позната као „краљица планина“, природни драгуљ Балкана. Дијелом њен масив чини лијево крило Националног парка Сутјеска. Позната је по великом броју леденичких језера, од којих су најпознатија Котланичко језеро, Орловачко језеро, Штиринско језеро, Бориловачко језеро, Доње Баре, Горње Баре, Црно и Бијело језеро. Зеленгора је веома популарна за планинарење, фотографисање, кањонинг на ријеци Хрчавци или чак за камповање поред неког од њених језера.

Свако од језера је јединствено и посебно на споствени начин,нека су иделна за купање док су друга савршена за посматрање. У овом дијелу НП Сутјеска се налазе највеће популације крупне дивљачи које неријетко срећемо током излета, веома разноврстан биљни свијет.

Један од најпопуларнијих планинарских излета је управо обилазак језера Горње и Доње баре, овај излет је комбинација обилазака планинских језера, врхова и видиковаца тако да је у том смислу најпотпунији и одличан је избор за оне који желе „извући максимум“ и упознати планину у једном излету,колико је то могуће.

Трајање:

7 - 8 сати (3-4 сатa планинарења)

Захтјевност излета:

Средње / Тешко

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

5 - 65 година

Погодан период:

Мај - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења 1,5х. После кратке припреме крећемо ка језеру Горње баре 1550м.н.в. а затим, након паузе поред језера сљеди успон на Угљешин врх 1859м.н.в., гдје правимо паузу за одмор. После одмора се крећемо планинским гребеном преко Товарнице а са обје стране гребена нам се пружа незабораван поглед на Волујак, Маглић, Лебршник, Зеленгору… Прелазећи гребен се полако спуштамо испод Планинице, а затим идемо ка језеру Доње баре 1475м.н.в., берући свјеже планинске боровнице уз пут. Код језера Доње баре правимо паузу за ручак/ужину или купање. Поред језера имамо част освјежити се на хладном планинском извору питке воде врхунског квалитета. Након паузе се упућујемо ка ивици кањона Сутјеске – видиковцу Борић одакле нам се пружа незабораван призор дубоког кањона под нашима стопалима, овдје снимамо најбоље фотографије излета. Након краће паузе се враћамо истом стазом ка језеру Доње баре гдје нас возило чека за повратак у Тјентиште.

За излет препоручујемо:

За излет препоручујемо планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузу на језеру.Такође планинарске штапове (по жељи).У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај као и заштитну крему за сунце.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 43€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.