Језера Зеленгоре - Планинарење​

jezera zelengore planinarenje - izleti

Језера Зеленгоре - Планинарење​

Зеленгора је позната као „краљица планина“, природни драгуљ Балкана. Дијелом њен масив чини лијево крило Националног парка Сутјеска. Позната је по великом броју леденичких језера, од којих су најпознатија Котланичко језеро, Орловачко језеро, Штиринско језеро, Бориловачко језеро, Доње Баре, Горње Баре, Црно и Бијело језеро. Зеленгора је веома популарна за планинарење, фотографисање, кањонинг на ријеци Хрчавци или чак за камповање поред неког од њених језера.

Свако од језера је јединствено и посебно на споствени начин,нека су иделна за купање док су друга савршена за посматрање. У овом дијелу НП Сутјеска се налазе највеће популације крупне дивљачи које неријетко срећемо током излета,веома разноврстан биљни свијет.

Од бројних стаза и излета на Зеленгори овај излет је најпотпунији јер у једнодневној планинарској авантури обухвата обилазак чак четири зеленгорска језера- Котланичко, Штиринско, Бориловачко и Орловачко. Нема претјеривања кад се каже да је ово најбољи планинарски излет на Зеленгори а можда и у цијелом НП Сутјеска.

Трајање:

9 - 10 часова (5 - 6 сати планинарења)

Захтјевност излета:

Тешко

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

12 - 50 година

Погодан период:

Јун - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Боровно брдо 1720м.н.в. у трајању од 1,5-2х. По доласку на стартну тачку, после кратких припрема и разгледања крећемо ка Котланичком језеру 1528м.н.в. Ово је најлакши дио цијелог излета јер се крећемо по практично равном терену осим у дијелу при приласку самом језеру гдје имамо блажу низбрдицу. Након 1х планинарења се налазимо на прелијепом мјесту, скривеном од погледа, језеру које својим изгледом и духом плијени а савршено је за кратко купање прије наставка авантуре. Овдје правимо полусатну паузу па се затим упућујемо ка Штиринском језеру 1672м.н.в. До овог највећег језера на Зеленгори стижемо за сат времена а на његовим обалама нас дочекује средњовјековна некропола стећака који својом мистичном прошлошћу наводе на размишљање… На овом језеру је друга краћа пауза за одмор И ужину/купање. Излет настављамо спуштајући се кроз усјек према шумовитом дијелу планине гдје након 1,5х планинарења долазимо до јединог вјештачког језера на Зеленгори- Бориловачког језера 1550м.н.в. гдје правимо још једну краћу паузу након које настављамо према Орловачком језеру 1438м.н.в (30мин.). Овдје правимо последњу паузу а том приликом се можемо освјежити у језеру или искулирати на обали. После паузе кратком шетњицом долазимо до возила које се премјестило да нас врати назад на Тјентиште.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузе на врху и језеру. Такође планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај као и заштитну крему за сунце.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 59€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.