Prašuma Perućica - Planinarenje

Prašuma Perućica

Prašuma Perućica je jedno od poslednjih netaknutih utočišta divljine u Evropi. Nalazi se na UNESCO-voj tentativnoj listi svjetske baštine kao područje posebne prirodne vrijednosti. Prašuma se nalazi pod najvišim stepenom zaštite, svaka posjeta je izrčito zabranjena osim u slučajevima kad je najavljena,odobrena i praćena od strane ovlaštenog osoblja Nacionalnog parka Sutjeska.
 
Prostire se na 14,34ha na tromeđi planina Maglić, Volujak i Zelengora. Presijecaju je brojni mali i veći kristalno čisti i pitki potoci od kojih je centralni potok Perućica po kome je dobila ime. Bogatstvo flore i faune je bez presedana tako da se rijetkom posjetiocima izvjesno može posrećiti da imaju bliski susret sa autohtonim vrstama divljači, sitnije i krupnije sto svaku posjetu čini posebno zanimljivom. Ono što impresionira posjetioce je sama starost šumskih populacija sa izuzetno visokim stablima od kojih su neka dostizala vrtoglavih 58m.
 
U srcu prašume je vodopad Skakavac, potoka Perućica, visok 73m koji se obrušava sa litice vertikalno stvarajući veoma jaku vazdušnu struju u podnožju litice pa mu je ,posebno u proljećnim danima, kad se snijegovi intenzivno tope, skoro nemoguće prići. Ovo jedinstveno mjesto je skriveno od civilizacije i ljubomorno čuvano još od 1952. čak i prije osnivanja najstarijeg nacionalnog parka u BiH, kada je prepoznata njena vrijednost

Trajanje:

4-5 časova (3-4 časa planinarenja)

Zahtjevnost izleta:

Srednje zahtjevno

Veličina grupe:

4+ osobe

Pogodno za dob:

7-60 godina

Pogodan period:

April - Novembar

Jezici vodiča:

Srpski i Engleski

OPIS IZLETA:
Izlet obično počinje u jutarnjim satima, okupljanjem ispred hotela Mladost ili restorana Komlen odakle se vozimo terenskim vozilima do početne tačke planinarenja – Dragoš sedlo 1260m.n.v. , u trajanju od 40-50min. Uz put obilazimo par vidikovaca na obodu prašume Perućice koji pružaju prelijep pogled na prašumu, vodopad Skakavac, planinske masive Maglića, Volujaka,Zelengore i Bioča. Dužina staze je približno 8-9km, kreće od prevoja – vidikovca Dragoš sedlo a zatim ulazi u srce prašume,vodeći nas kroz različite zone šumskih populacija i starosti, prelazeći male i veće potoke sa brojnim prirodnim preprekama te jedinstvenim mirisima prasumske flore. Staza nas vodi srcem prašume do prevoja Tunjimir odakle se strmo spuštamo u kanjon Suškog potoka koji nas dovodi u konačnici do kanjona Sutjeske. Nerijetko imamo privilegiju susresti divlje stanovnike prašume u njihovom staništu, prateći bogate tragove koje tajanstveni stanovnici ostavljaju za sobom.

Za izlet preporučujemo:

Planinarsku obuću i odjeću, nešto toplije za oblačenje u slučaju svježijeg vremena, bocu za vodu, užinu za pauze tokom izleta. Takođe planinarske štapove (po želji). U periodu maj-jun preporučeno je imati i repelant za komarce za svaki slučaj.

Cijena izleta uključuje:

Lokalni prevoz, licencirani vodič i obilasci navedeni u opisu izleta.

Cijena izleta ne uključuje:

Taksu za ulazak u NP Sutjeska u iznosu od 10KM/osobi

Cijena izleta: 38€ / osobi

* Budite slobodni i kontaktirajte nas za dodatne informacije, rezervacije i popuste za veće grupe.