Прашума Перућица - Планинарење

Прашума Перућица

Прашума Перућица је једно од последњих нетакнутих уточишта дивљине у Европи. Налази се на УНЕСЦО-вој тентативној листи свјетске баштине као подручје посебне природне вриједности. Прашума се налази под највишим степеном заштите, свака посјета је изрчито забрањена осим у случајевима кад је најављена,одобрена и праћена од стране овлаштеног особља Националног парка Сутјеска.
 
Простире се на 14,34ха на тромеђи планина Маглић, Волујак и Зеленгора. Пресијецају је бројни мали и већи кристално чисти и питки потоци од којих је централни поток Перућица по коме је добила име. Богатство флоре и фауне је без преседана тако да се ријетком посјетиоцима извјесно може посрећити да имају блиски сусрет са аутохтоним врстама дивљачи, ситније и крупније сто сваку посјету чини посебно занимљивом. Оно што импресионира посјетиоце је сама старост шумских популација са изузетно високим стаблима од којих су нека достизала вртоглавих 58м.
 
У срцу прашуме је водопад Скакавац, потока Перућица, висок 73м који се обрушава са литице вертикално стварајући веома јаку ваздушну струју у подножју литице па му је ,посебно у прољећним данима, кад се снијегови интензивно топе, скоро немогуће прићи. Ово јединствено мјесто је скривено од цивилизације и љубоморно чувано још од 1952. чак и прије оснивања најстаријег националног парка у БиХ, када је препозната њена вриједност

Трајање:

4-5 часова (3-4 часа планинарења)

Захтјевност излета:

Средње захтјевно

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

7-60 година

Погодан период:

Април - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Драгош седло 1260м.н.в. , у трајању од 40-50мин. Уз пут обилазимо пар видиковаца на ободу прашуме Перућице који пружају прелијеп поглед на прашуму, водопад Скакавац, планинске масиве Маглића, Волујака,Зеленгоре и Биоча. Дужина стазе је приближно 8-9км, креће од превоја – видиковца Драгош седло а затим улази у срце прашуме,водећи нас кроз различите зоне шумских популација и старости, прелазећи мале и веће потоке са бројним природним препрекама те јединственим мирисима прасумске флоре. Стаза нас води срцем прашуме до превоја Туњимир одакле се стрмо спуштамо у кањон Сушког потока који нас доводи у коначници до кањона Сутјеске. Неријетко имамо привилегију сусрести дивље становнике прашуме у њиховом станишту, пратећи богате трагове које тајанствени становници остављају за собом.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду, ужину за паузе током излета. Такође планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 38€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.