Рафтинг Таром и Дрином

Рафтинг Таром и Дрином

Мало је гдје природа била тако дарежљива као што је то у случају Националног парка Сутјеска. Високе планине са ледничким језерима у подножју, фино резбарени кањони у чијим токовима теку кристално чисте ријеке и непрегледни пашњаци на којима пасу домаће и дивље животиње, пјесма птица и мирис етеричног биља- све то на једном простору. Морамо бити искрени и рећи да ипак постоји нешто што се не налази у склопу нашег парка али га ипак доживљавамо као своје и са поносом представљамо: Рафтинг на ријеци Тари.
 
Сплаварење на ријеци Тари или Рафтинг је активност која се организује у кањону ријеке Таре, удаљеном на мање од једног сата вожње од Тјентишта. Ријека Тара извире на сјеверу Црне Горе на мјесту како предање каже гђе се сударају вјетрови и воде дијеле у два мора. Она спаја и два Национална парка, Дурмитор испод којег протиче, и Национални парк Сутјеска са чијих се ивица види овај најдубљи кањон Европе. Тара повезује сјевер Црне Горе и исток Босне и Херцеговине, повезује градове и народе, историју и времена.

Трајање:

6-7 часова (3-4 часа рафтинга)

Захтјевност излета:

лако

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

7-77 година

Погодан период:

Април - Октобар

Језици водича:

Српски и Енглески

Аранжман укључује превоз од Националног парка Сутјеска (Тјентиште) до базног кампа на ријеци Тари. У кампу сви учесници добијају опрему за рафтинг (неопренска одијела и обућу за активности на води, и сигурносну опрему – прслук и кацигу). Групе за рафтинг обично су од 4 до 8 особа, што је уједно и капацитет чамаца. Након кампа следећа дестинација је полазиште чамаца, мјесто на којем од свог водича – скипера добијате упутства о понашању на чамцу и сигурнсни брифинг. Када се испоштују сигурносне процедуре вријеме је да се отиснемо у авантуру. Људи одавно настоје да искажу спуст низ Тару квантитаивно; 14 километара ријеке или 22 ријечна брзака, али је једини прави начин за изражавање уствари безброј незаборавних тренутака. У зависности од доба године тј. водостаја ријеке Таре спуст траје од 3 до 6 сати, и укључује паузе за фотографисање и скакање у воду. Завршетком ријеке Таре, која заједно са ријеком Пивом чини почетак ријеке Дрине, завршава се и авантура звана рафтинг. Након рафтинга учесници се пресвлаче и очекују их ручак традиционалне кухиње након којег се враћају у Национални парк.

За излет препоручујемо:

Одјећа и обућа за плажу, топлија одјећа за пресвлачење по изласку из воде, капа или шешир за заштиту од сунца

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич, најам опреме за рафтинг, осигурање.

Цијена излета не укључује:

Трошкове хране и пића

Цијена излета: 60€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације те попусте за дјецу и веће групе.