Успон на Маглић - Планинарење

maglic planinarenje naslovna

Успон на Маглић

Једно од најзначајнијих природних знамења Националног парка Сутјеска је планина Маглић, званично највисочији врх у Босни и Херцеговини 2386м.н.в. Налази се на самој граници између БиХ и Црне Горе, и важи за најатрактивнији планинарски успон у НПС. Овај излет пружа много, од технички релативно захтијевног успона, обезбијеђеног дјелимично сајлама на најзахтјевнијим деоницама до испуњавајућег осјећаја достигнућа по доласку на највисочији врх БиХ са кога се пружа доминирајући поглед на комплетан НП Сутјеска, ПП Пива и НП Дурмитор. Са самог врха се пружа поглед на Трновачко језеро, Волујак, врхове Зеленгоре, кањон Сутјеске, Дрине, Пиве и Таре тако да је ово искуство без конкуренције кад је у питању јединствен панорамски поглед са врха.

Трајање:

8 - 9 часова (6 - 7 сати планинарења)

Захтјевност излета:

Тешко

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

10 - 45 година

Погодан период:

Јун - Октобар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Пријевор 1670м.н.в., у трајању од 50-60мин. Уз пут обилазимо пар видиковаца на ободу прашуме Перућице који пружају прелијеп поглед на прашуму, водопад Скакавац и планинске масиве Маглића, Волујака, Зеленгоре и Биоча. По доласку на Пријевор,после кратког разгледања освјежавамо се на оближњем извору и крећемо ка врху, алпинистичком стазом која је захтјевнијим дијеловима обезбијеђена сајлом. Успон траје 2-2,5х умјереним темпом. Овај успон је могуће организовати са са платоа планине Вучево, у ком случају успон траје 2,5-3х. По доласку на врх 2386м.н.в. правимо получасовну паузу за разгледање, фотографисање, ужину… Потом се упућујемо планинским гребеном према Биочу,улазећи у Парк природе Пива (ЦГ) , преко Царевог дола одакле нам се у одређеном тренутку показује легендарни поглед на „срцолико“- Трновачко (Волујско) језеро на 1517м.н.в. После кратке фото паузе се спуштамо стрмо према језеру низ Шарену ластву, преко сипара гдје је потребно обратити додатан опрез приликом силаска. Након приближно 2-2,5х смо на прелијепом језеру, освјежавајући се на оближњем извору или купањем у језеру. Овђе правимо паузу од пола сата – сат, за ужину/ручак а након паузе се полако крећемо ка видиковцу Пријевор 1670м.н.в., преко Суве језерине 1350м.н.в. приближно 1,5х планинарења гдје нас чека возило за повратак на Тјентиште, чиме се овај излет завршава.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, такође резервну одјећу за пресвлачење по доласку на врх, боцу за воду и ужину за паузу на Маглићу и језеру. Такође, планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај као и заштитну крему за сунце. Овај излет претпоставља одређен ниво претходно планинарског искуства и умјерену физичку кондицију. Пожељно добро расположење.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи нити таксу за ПП Пива на језеру у износу од €1/особи.

Цијена излета: 68€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.