Водопад Скакавац - Планинарење

skakavac waterfall planinarenje

Водопад Скакавац

Прашума Перућица је једно од последњих нетакнутих уточишта дивљине у Европи. Простире се на 14,34ха на тромеђи планина Маглић, Волујак и Зеленгора. Пресијецају је бројни мали и већи кристално чисти и питки потоци од којих је централни поток Перућица по коме је добила име. Богатство флоре и фауне је без преседана тако да се ријетком посјетиоцима извјесно може посрећити да имају блиски сусрет са аутохтоним врстама дивљачи, ситније и крупније сто сваку посјету чини посебно занимљивом.
 
У средишту ове оазе истинске дивљине се налази прави драгуљ, водопад висок преко 73м-који се обрушава са литице вертикално стварајући веома јаку ваздушну струју у подножју литице па му је, посебно у прољећним данима, кад се снијегови интензивно топе, скоро немогуће прићи – Скакавац. Имајући на уму да се водопад Скакавац не налази ни на једној стази предвиђеној за кретање ријетких посјетилаца овај излет представља ексклузивно искуство које је доступно ограниченом броју посјетилаца.
 
Прашума се налази под највишим степеном заштите, свака посјета је изрчито забрањена осим у случајевима кад је најављена,одобрена и праћена од стране овлаштеног особља Нациноналног парка Сутјеска.

Трајање:

4-5 часова (3 часа планинарења)

Захтјевност излета:

Средње захтјевно

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

7-50 година

Погодан период:

Април - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Драгош седло 1260м.н.в. , у трајању од 40-50мин. Уз пут обилазимо пар видиковаца на ободу прашуме Перућице који пружају прелијеп поглед на прашуму, водопад Скакавац, планинске масиве Маглића, Волујака, Зеленгоре и Биоча. Дужина стазе је приближно 9км (до и назад), креће од превоја – видиковца Драгош седло а затим улази у срце прашуме, водећи нас кроз различите зоне шумских популација и старости, све до дубоког кањона потока Перућица у коме се у одређеном трену отвара поглед на импресивни Скакавац који својом заглушујућом хуком најављује овај призор.
По доласку до Скакавца, после 1,5х планинарења ту проводимо неко вријеме фотографишући, освјежавајући се свјежим потоком или чак купајући се у самом подножју дивовског водопада – као сцена из авантуристичког филма. Повратак натраг истим путем. 

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду, ужину за паузу испод водопада. Такође планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај. Стаза је значајним дијелом прилично стрма па је препоручено кретати се опрезно.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 100€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.