Волујак - Планинарење

volujak planinarenje - izleti

Волујак - Планинарење

Волујак је планинарски рај у пограничном подручју између Босне и Херцеговине и Црне Горе који заузима централно мјесто у Националном парку Сутјеска. Његов положај је јединствен јер се наслања на кањон Сутјеске (која извире на његовим обронцима), који га одваја од масива Зеленгоре а са друге стране га кањон Сушког потока одваја од Маглића и Перућице док се у југоисточном правцу наслања на планину Биоч у Црној гори. Већ овај опис наговјештава да Волујак обилује видиковцима са којих се пружају погледи у свим правцима па се тако са њега могу видјети Маглић, Биоч, Дурмитор, Лебршник, Зеленгора, Чврсница, Бјелашница… Овдје налазимо на други по реду највиши врх БиХ – Велика Власуља 2336м.н.в. који је уједно и највиши на Волујаку. Ова планина је савршен компромис између захтјевности успона и највише тачке планинарења јер је, у односу на висинску конкуренцију, доста питомија.

Трајање:

7 - 8 сати (3 сата планинарења у једном смјеру)

Захтјевност излета:

Средње / Тешко

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

5 - 65 година

Погодан период:

Април - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Папин до 1450м.н.в. у трајању од приближно сат времена. По доласку до стартне тачке, после кратких припрема полако крећемо према врху Велика Власуља. Успон је постепен са одличним погледом на зеленгорски масив. Уз пут наилазимо на извор питке воде који је идеална прилика да допунимо залихе за цјели дан. Током успона правимо повремене паусе за разгледање и предах те након приближно 2,5 сата планинарења смо на врху Велика Власуља 2336м.н.в. на коме се налази камена гранична маркација из периода Аустро-Угарске окупације БиХ а недалеко од врха можемо да видимо камени бункер, који још увијек одолијева зубу времена из истог периода. Са врха имамо одличан поглед на околне врхове. Након полусатне паузе за ужину И одмор се полако спуштамо планинским гребеном према врху Студенац са кога у се након краће паузе спуштамо назад према завршној тачки планинарења гдје нас чека возило за повратак у Тјентиште. Укупна дужина стазе је приближно 14км.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузу на врху. Такође планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати заштитну крему за сунце или шешир. Обавезно добро расположење.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 43€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.