Зеленгора - Црно и Бијело језеро

1 crno jezero planinarenje

Црно и Бијело језеро - Планинарење

Зеленгора је позната као „краљица планина“, природни драгуљ Балкана. Дијелом њен масив чини лијево крило Националног парка Сутјеска. Позната је по великом броју леденичких језера, од којих су најпознатија Котланичко језеро, Орловачко језеро, Штиринско језеро, Бориловачко језеро, Доње Баре, Горње Баре, Црно и Бијело језеро. Зеленгора је веома популарна за планинарење, фотографисање, кањонинг на ријеци Хрчавци или чак за камповање поред неког од њених језера. Свако од језера је јединствено и посебно на споствени начин, нека су иделна за купање док су друга савршена за посматрање. У овом дијелу НП Сутјеска се налазе највеће популације крупне дивљачи које неријетко срећемо током излета, веома разноврстан биљни свијет. На зеленгорском масиву извире и ријека Неретва. Бројни планински врхови прелазе 2000м.н.в. 

Трајање:

7 - 8 сати (4-5 сати планинарења у оба смјера)

Захтјевност излета:

Средње / Тешко

Величина групе:

4+ особе

Погодно за доб:

5 - 65 година

Погодан период:

Мај - Новембар

Језици водича:

Српски и Енглески

ОПИС ИЗЛЕТА:
Излет обично почиње у јутарњим сатима, окупљањем испред хотела Младост или ресторана Комлен одакле се возимо теренским возилима до почетне тачке планинарења – Сремушна лука 1310 м.н.в. у трајању од 1,5х. По доласку на стартну тачку, после кратких припрема и разгледања крећемо ка Црном језеру 1450м.н.в. до кога стижемо за 1х планинарења, крећући се шумским путем и стазом, пратећи оближњи поток. Прва пауза је поред језера гдје се освјежавамо на најхладнијем зеленгорском извору питке воде. Пут настављамо кроз шуму (30мин) према Бијелом језеру 1450м.н.в. гдје правимо фото паузу на високој стијени која се наднијела над језеро као природна скакаоница. После паузе настављамо планинарити (45 мин.) према планинском превоју – Љубин гроб гђе се налази споменик партизанским борцима битке на Сутјесци 1943. године. На овом мјесту су се током битке одвијале жестоке борбе против њемачких освајача и њихових савезника за пробој из обруча. Код споменика правимо паузу за ужину, фотографисање или уживање у погледу на Маглић, Волујак и зеленгорске врхове. Враћамо се назад према стартној/завршној тачки гдје се укрцавамо у наш превоз за повратак у Тјентиште.

За излет препоручујемо:

Планинарску обућу и одјећу, нешто топлије за облачење у случају свјежијег времена, боцу за воду и ужину за паузу код споменика. Такође планинарске штапове (по жељи). У периоду мај-јун препоручено је имати и репелант за комарце за сваки случај као и заштитну крему за сунце.

Цијена излета укључује:

Локални превоз, лиценцирани водич и обиласци наведени у опису излета.

Цијена излета не укључује:

Таксу за улазак у НП Сутјеска у износу од 10КМ/особи

Цијена излета: 38€ / особи

* Будите слободни и контактирајте нас за додатне информације, резервације и попусте за веће групе.